Nieuwsberichten - bouweninPelt.be

Pelt
Ga naar de inhoud

Weldra 7% registratierecht op gezinswoning?

bouweninPelt.be
Gepubliceerd door in Vastgoed ·
 
Op 22 december 2017 boog de Vlaamse regering zich tijdens de laatste ministerraad voor de kerstvakantie over de nakende hervorming van de registratierechten, op voorstel van minister Bart Tommelein. Er zou één globaal lager tarief voor gezinswoningen komen, zijnde 7%. Wie een bescheiden woning koopt, of zijn nieuwe woning energetisch renoveert, zou een korting krijgen. De voorwaardelijke wijs is belangrijk. Het voorstel moet namelijk nog langs de adviesraden passeren en in het Vlaams Parlement worden gestemd...
 
De bescheiden woning, die niet duurder dan 200.000 euro mag zijn, zou een korting van 5.600 euro opleveren (er komt een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro). Wie binnen de vijf jaar na aankoop zijn woning ingrijpend energetisch renoveert, zou slechts 6% registratierechten betalen en krijgt daar bovenop een vrijstelling van 4.800 euro als het om een bescheiden woning gaat (vrijstelling op de eerste 80.000 euro). Met Ingrijpende Energetische Renovatie wordt bedoeld dat verwarming, luchtcirculatie etc. volledig vervangen worden én minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd.
 
Bart Tommelein wil met het voorstel afstappen van het verouderde systeem dat op vandaag wordt gebruikt en waarbij het Kadastraal Inkomen (KI) bepaalt of kopers een klein of een groot beschrijf moeten betalen. Het KI werd sinds 1975 niet meer geactualiseerd en strookt niet meer met de realiteit. De minister wil tot een eerlijker systeem komen waarbij een bredere groep mensen een eigendom kan verwerven. Zoals gezegd: het voorstel geldt enkel voor gezinswoningen! Voor vakantiewoningen of voor opbrengsteigendommen verandert er niets en blijft het tarief van 10% van toepassing.
© bouweninPelt.be / Tredis bvba
Terug naar de inhoud